Αλέξανδρος Χριστοδουλόπουλος

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Κυψέλη. Τελειώνοντας το Λύκειο, συνέχισα τις σπουδές μου, ως Μηχανικός Ηλεκτρονικής, στην Πολυτεχνική Σχολή EPRE της Λωζάνης, στην Ελβετία.

Διετέλεσα ανώτατο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων και Τραπεζών, κάνοντας ένα ταξίδι που, πάνω απ’ όλα, βάθυνε και πλάτυνε την ματιά μου στις ανθρώπινες σχέσεις. Παρατήρησα την ανάπτυξη δυναμικών μέσα σε ομάδες εργασίας, το πώς επηρεάζεται αρνητικά ο ψυχισμός και πώς κορυφώνεται το στρες σε εργαζόμενους και στελέχη. Μέρος του ρόλου μου ήταν και η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της συχνής απουσίας αυτόβουλης δημιουργικότητας σε ανθρώπους που είχαν υποστεί ιδρυματοποίηση σε διαφόρων ειδών περιβάλλοντα, εταιρικά και άλλα.

Τα τελευταία 20 χρόνια φωτογραφίζω επαγγελματικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία. Η Φωτογραφία δρά θεραπευτικά, αναλγητικά και αυτογνωστικά για 'μένα. Παράλληλα, λειτουργεί και ως ένα αυτοβιογραφικό μέσο.

Ένα από τα σημαντικότερα project μου είναι το pande[a]mo, μια συλλογή κάποιων χιλιάδων φωτογραφιών της άδειας Αθήνας κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας λόγω του κορονοϊού. Ένα project, που, εκτός της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, με βοήθησε να αντέξω, να μεταβολίσω αλλά και να αξιοποιήσω εκείνο το διάστημα της δυστοπίας.

Είμαι Συνιδρυτής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της PhotoCure – Θεραπεία μέσω της Φωτογραφίας, η οποία εφαρμόζεται σε Ατομικές και Ομαδικές Συνεδρίες, Βιωματικά Εργαστήρια (Workshops) Θεραπευτικής Φωτογραφίας και Ερμηνευτικής, και Team Building μέσω της Φωτογραφίας. Παράλληλα, είμαι ομιλητής σε διάφορες επιστημονικές ημερίδες και εκδηλώσεις, σχετικά με την θεραπευτική χρήση της φωτογραφίας.

Η προσωπική μου εκπαίδευση και πορεία στο Art Therapy, στο Ελληνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Ψυχοθεραπείας Μέσω Τεχνών, στην Αθήνα, συνεπικουρεί και συμπληρώνει το Θεραπευτικό μου ταξίδι και ρόλο στην θεραπεία μέσω Φωτογραφίας και Εικαστικών Τεχνών.